Szomorú hír a Cserehátról

Kedves Egyesületi Tagok!

Szomorú hír érkezett a Cserehátról, a mai napon elhunyt egyesületi tagunk Gadócziné Fekete Éva, a Miskolci Egyetem professzora, a Cserehát kistérség motorja. Bár voltak hírek az Éva egészségi állapotáról, de ez akkor is hihetetlen.

Sok kedves szakmai és személyes emlék kötődik hozzá, az irotai nyári tábor, ahol tavaly még előadója lehettem, vagy az első önkéntes kistérségek formálódása a 90-es évek elején, amiben a Cserehát profi volt. Gyerekeim az általa inspirált kerékpár táborokat végig tekerték és tanulták meg, pestiként a vidék fogalmát. Ezt becsültem Évában, hogy nagyon otthon volt a valóságban. Izgalmasak, rendszerező indíttatásúak a publikációi, de leginkább hitelesek, mert olyan valakitől származnak, aki nem csak írt és beszélt, de személyes életével tett a változó vidék elfogadtatásáért. Ott élt, ott alkotott.

A szellemi élet azon kisebbségi köréhez tartozott, aki akkor is eljött egy-egy rendezvényre, ha nem ő volt a főszereplő, tudott hallgató, együttműködő lenni.

A Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos Egyesületnek tagja volt, férjével, Bercivel együtt rendszeresen résztvevője volt a Területfejlesztők Víkendjének. Legutóbb, 2016 májusában a Víkenden ő moderálta – kiválóan – a vidékfejlesztési kerekasztalt.

Az egyetemi hallgatóim számára a Vidékfejlesztési kurzuson Ő évek óta egy önálló tétel, most pont került a lap végére.

Tisztelettel búcsúzunk!